Quooker is dé tool voor theeliefhebbers. Hoe zet je hem optimaal in, als je verschillende theesoorten drinkt? En hoe krijg je nóg meer smaak uit je blaadjes? Theesommelier Kiona Malinka neemt ons mee op reis langs theeplantages in het verre oosten en leert ons een paar fijne kneepjes van het theezetvak. Ook voor thuis!

Ze is soms maanden achter elkaar van huis. Dan rijdt ze met een jeep door de bergen van landen als Taiwan, Nepal of Japan, op zoek naar theeplantages die je via Google onmogelijk kunt vinden. Op goed geluk klopt ze aan bij boeren. De ene keer moet haar tolk uren onderhandelen, de andere keer moet ze meedoen met karaoke, voor ze toegang krijgt tot de theeplantage. Als dat lukt, blijft ze een paar dagen bij de boer om het hele proces van verbouwen, plukken, drogen, bewaren, zetten en opschenken te begrijpen. Als het nodig is om elke dag om 4 uur op te staan, of om ‘s nachts uit bed te gaan om te helpen met het omdraaien van theeblaadjes, doet ze dat. Alles om aan exclusieve soorten thee te komen voor haar eigen theemerk, Crusio.Kiona Malinka is dé theesommelier van Nederland. Haar fascinatie is ontstaan toen ze na de Hogere
Hotelschool – eigenlijk vanuit een grote passie voor koffie – haar eigen zaak begon en niemand al haar vragen over thee kon beantwoorden. ‘Dat vond ik heel gek,’ vertelt ze. ‘Wat was er weinig kennis over het meest gedronken drankje ter wereld! Toen ben ik het zelf maar gaan uitzoeken.’ En die zoektocht duurt tot op de dag van vandaag, want: ‘Thee is zó complex, na vijf jaar is er nog steeds een wereld te ontdekken voor mij.

Koffie verrast mij niet meer op die manier. Als ik een boon ruik, weet ik wat hij nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. Bij thee heb ik dat niet. Dat komt omdat er zoveel soorten zijn en daarbinnen zoveel subvariëteiten. En dan telt de werkwijze van de boer ook nog mee, de grond waarin de theeplanten staan en het weer. Een droog seizoen proef je terug in de thee.’
Kiona verkoopt haar thee aan horeca in zes landen in Europa, en heeft onder haar klandizie maar liefst 25 sterrenrestaurants. ‘Steeds meer mensen snappen wat ik doe.’Kiona is verrassend open voor iemand die zoveel met moeite vergaarde kennis in huis heeft. Op de verpakkingen van de Crusio-thee deelt ze álles wat ze weet van de betreffende theesoort: No. 92, bijvoorbeeld, de zogenaamde ‘Dong Ding’ is een Oolongthee met de zoete geur van perzik en bloemen, zo staat er te lezen.
‘Een zeer complexe thee met vele lagen. Romig zacht mondgevoel, boterbloem, zoete geroosterde amandelen en tonen van perzik.’ Er staat ook bij hoeveel gram per kop je moet gebruiken, hoe heet het water moet zijn dat je erop schenkt en hoe lang je hem moet laten trekken. Kind kan de was doen. En dat is precies de bedoeling.

‘Met Crusio willen we inspireren, niet intimideren.’ Ze merkt dat de aandacht voor thee ook ‘thuis’ aan het groeien is. Ze geeft graag wat handreikingen om nog meer uit de theebeleving te halen. ‘Zelf weeg ik de thee die ik per kop gebruik af op een weegschaaltje die tot 0,00001 gram nauwkeurig is. Dat ga je thuis natuurlijk niet doen, maar er zijn een paar zaken waar je wel op kunt letten. Koop goede, losse thee in een kleine hoeveelheid.Als thee te lang ligt, gaat de smaak namelijk vervlakken. Om de smaak van de theeblaadjes te onttrekken, hebben de blaadjes ruimte nodig. Gebruik daarom liever geen theezakjes, maar laat de thee los door je pot of kop dwarrelen. Schenk hem daarna over in een andere kop of pot met een zeefje ertussen, om de blaadjes op te vangen. Over het algemeen geldt: hoe steviger de bladstructuur van de thee, hoe hoger de temperatuur van het water mag zijn. Maar volg vooral je eigen gevoel. Voor een zachtere smaak gebruik je een lagere temperatuur en een kortere trektijd. Zwarte thee kun je prima bereiden met kokend water, voor witte thee zit je tussen de 70 en de 85 graden goed en voor groen is ergens tussen 70 en 90 graden ideaal, afhankelijk van de soort.

Maar in alle gevallen gebruik je water dat gekookt heeft, om het kalkgehalte in het water te verlagen. Kalk drukt het karakter van de thee namelijk naar beneden.’  Hoe Kiona haar watertemperatuur regelt?
‘Voor alle soorten thee kun je je Quooker gebruiken. Bij Oolongballetjes zet ik de Quooker er meteen op. Wil ik een zachte, witte thee serveren? Dan vul ik eerst een koud keteltje met water uit mijn Quooker, dat ik weer overgiet in een kopje. Door die twee stappen koelt het water af naar de goede temperatuur, maar heeft het wel gekookt. Zo heb ik het de boeren in de Japanse bergen ook zien doen.'